Populær instagram-kat
Danske Monty prøver lykken i USA
Katten Monty er blevet verdenskendt på de sociale medier på grund af sit særprægede udseende, og nu rejser han snart med sine 'forældre' til USA for at opfylde sit potentiale som berømt kat på nettet, hvor drømmen er at reklamere for vegansk chokolade og få en rolle i en reality-serie.

Tekst og foto: Vibeke Volder

Michael Bjørn rækker ud efter taperullen, hiver fat i tapens ende og forsegler papkassen. Inde i kassen er der en katteformet håndtaske. Han tjekker bestillingen en ekstra gang på iPad'en foran ham, inden han sætter et forsendelsesmærkat på pakken og går videre til den næste bestilling. Sammen med kæresten, Mikala Klein, driver han Montyboy.net, der er en webshop, hvor de sælger merchandise med deres kat Monty som gennemgående karakter.

Størstedelen af pakkerne bliver sendt til USA, og Mikala og Michael har planer om selv at flytte samme vej i løbet af det næste år. Det er der, markedet for kendis-katte er. Og sådan en kat er Monty. Mere end 519.000 følger Monty på Instagram, og godt 434.000 har trykket 'synes godt om' på dens side på Facebook.

- Vi får 800 nye følgere om dagen, fortæller Michael.

Med det høje antal følgere mænger han sig blandt de mest populære kæledyr på de sociale medier. Det kendetegner de kendte katte, at de har et opsigtsvækkende udseende. En af de mest populære af slagsen går under navnet Grumpy (Gnaven på dansk, red.), fordi den altid ser sur ud. Og det er der en del mennesker, der gerne vil se igen og igen... og igen.

Det samme gælder for Monty. Han har et nedsunket næseben og bliver ofte omtalt som katten med Downs syndrom. På de sociale medier kan man følge med i hans liv på godt og ondt. Som når han putter med familien i sengen eller leger med legetøj i udestuen, men også når han er syg og besøger dyrlægen. Gennem alle fortællinger holder de fast i det positive budskab, at selvom man ser anderledes ud, kan man stadig være fantastisk.

- Vi har været meget personlige fra starten og delt ud af vores liv med Monty, og det reagerer vores følgere på. Men vi har ikke bare følgere, vi har skabt et fællesskab med mennesker, der er er glade for Monty, fortæller Mikala.
Fandt ham hos Kattens Værn

De skulle slet ikke have haft en kat mere. De ville bare besøge Kattens Værn for at 'se giraffen', som Michael udtrykker det, efter de havde opdaget katten med det specielle udseende i et opslag på internettet. Da de mødte ham, var de solgt. De reserverede ham, så de lige kunne tænke over det. Men faktisk var der ikke noget at tænke over - og dagen efter hentede de ham hjem, så hurtigt de kunne.

De havde to katte i forvejen, og efter kort tid opdagede de, at Monty tissede i søvne. De var bekymrede for, at det skyldtes, at han ikke havde det godt hos dem, og de søgte derfor efter en plejefamilie på prøve. Den søgning endte med at gå viral, det amerikanske medie Huffington Post lavede en artikel om Monty, og han opnåede på kort tid stor opmærksomhed fra hele verden.

Imens gennemgik han flere undersøgelser og scanninger, hvor et team af dyrlæger i Rødovre konkluderede, at det var en kromosomfejl, der var årsag til Montys problemer, hvilket også inkluderer epilepsi, som han får medicin for. De valgte derfor at beholde ham.

- Vi kunne altså ikke undvære ham, selvom vi var villige til at finde en plejefamilie, hvis det var det, der var det bedste for ham, siger Mikala.
Følgere på sociale medier er penge værd

Resten af verden havde heller ikke lyst til at undvære Monty. Mikala og Michael modtog forespørgsler fra folk, der gerne ville have ting med Monty på, og derfor begyndte de at sælge t-shirts, så kopper og klistermærker. Det gjorde de gennem et firma, der tog sig af alt, og donerede hele overskuddet til katte i nød.

Pludselig opdagede de, at de stod over for et marked med muligheder. Der var masser af købeglade kattekvinder derude, og deres egen webshop med Monty-merchandise blev en realitet.

Mens webshoppen er deres primære indtægtskilde, tjener de sekundært også penge på sponsoraftaler. Det er især dem, de håber på at kunne få flere af, når de flytter til USA. Derovre er det typisk sådan, at sponsoraftaler er kattenes primære indtægt, mens en webshop er sekundær, forklarer Michael. Lige nu har de en aftale med et firma, der producerer kattegrus, hvor de over tre måneder skal producere tolv opslag om kattegruset på deres Instagram-konto.

- Det lød meget svært, da vi først blev præsenteret for idéen, men det er faktisk gået overraskende nemt at finde på variationer, fortæller Michael, der samtidigt kan afsløre, at de tjener godt 6000 kroner pr. opslag. De har fx lavet et opslag, hvor Michael er delvist begravet i kattegrus og en gættekonkurrence, hvor følgerne skulle gætte på, hvor mange pakker kattegrus, de havde gemt i haven i Herfølge.

- Vi vil kun reklamere for ting, vi kan stå inde for, og hvor det giver mening i forhold til Monty. Det kan være ting, vi allerede bruger til ham, fortæller Mikala og tilføjer, at hun dog også godt kunne tænke sig at få en sponsoraftale med et firma, som sælger vegansk chokolade. Eller et møbelfirma, så de kan få sponsoreret nye møbler, når de flytter.

- Det gælder om at ramme en balance, hvor vi ikke overøser folk med reklame, fordi vi vil tjene masser af penge. Hvis der er for meget reklame, så har folk ikke lyst til at følge os, forklarer Michael.

Influencer Marketing: Hvad kan katten tjene?
Det kaldes for 'influencer marketing', når virksomheder gør brug af kæledyr eller enkeltpersoners rækkevidde på de sociale medier til at nå ud til deres ønskede målgruppe.

Der er mange penge at hente, hvis ens kæledyr har følgere nok. Loni Edwards, der er grundlægger af The Dog Agency i USA, udtaler til det amerikanske medie, CNBC, at kæledyr med millioner af følgere bliver betalt op til 15.000 amerikanske dollars for et sponsoreret opslag.
Monty er familiens barn

Michael og Mikala er henholdsvis 28 og 34 år, og i den alder kommer spørgsmål om børn ofte på tale, men det er ikke et ønske hos dem. - Vi har nok i Monty. Vi får alt den nærvær og intimitet, vi har brug for gennem ham. Monty er vores barn, og jeg ville ønske, at jeg selv havde født ham, dog uden klør, siger Mikala med et smil. I baggrunden kan man høre vaskemaskinen køre. Fordi han er sengevæder, har de syv dyner i rotation, og der er dagligt en, der skal vaskes. Det er ikke store mængder tis, han lækker, men nok til, at det ikke kan ignoreres. At give ham en ble på, hvis det var muligt, kunne de dog ikke drømme om. Det ville være deres behov og ikke hans. Og det er hans behov, der er i højsædet i deres lille familie.

Eftersom virksomheden og behovet for lagerplads voksede, blev parret nødt til at flytte ud af deres tre-værelses lejlighed i Rødovre. Det eneste krav, de havde til deres nye hjem, var, at der skulle være en stor have til Monty. Derfor endte de i Herfølge.

- Det er ikke, fordi vi havde lyst til at bo i Herfølge, slet ikke, men det var det eneste sted, vi havde råd til at købe et hus med så stor en have. Vi bruger den stort set ikke selv, det er faktisk kun til Monty, fortæller Mikala.

Monty er blevet centrum i deres liv, og nogen vil måske mene, at det er for meget at ofre for et kæledyr, men Mikala er uenig.

- Det skader jo ikke nogen, og jeg putter ham jo ikke i tøj og sko eller lakerer hans negle. Så længe han kan få lov til at være kat, så kan jeg ikke se, hvordan man kan gå for meget op i det, siger hun.
Mere kat, mere glæde

Mikala og Michael har længe talt om, at de gerne vil have en kat mere, og nu har de måske fundet hende. En lille hunkat, de har døbt Molly. Via en live-sending simultant på både Facebook og Instagram kunne de torsdag i sidste uge afsløre, at de har fundet en etårig kat med samme kromosomfejl som Monty. Hun er i øjeblikket i pleje hos dem for at se, om de to katte kan blive gode venner. Monty har det svært med andre katte, men de håber og tror på, at han vil kunne trives med en, der fejler det samme som ham selv.

- Man kan sige, at fra et forretningsmæssigt synspunkt vil være en fornuftig investering at få en kat mere, men vi føler i høj grad også, at Monty vil have godt af at få en legekammerat, fortæller Michael om at finde en makker til niårige Monty. Han er meget knyttet til Michael, hvilket blandt andet kommer til udtryk, når Michael er på nattearbejde.

- Han kan slet ikke falde til ro, som han plejer. Normalt går han til ro og sover hos os, når vi går i seng, men hvis Michael ikke er hjemme, så går Monty bare og venter på ham. En legekammerat kan måske afhjælpe hans separationsangst, siger Mikala.

Man kan mene, at det er risikabelt at basere en virksomhed og en så stor livsomvæltning som at flytte til USA på et levende væsen som Monty, men det frygter de ikke.

- I USA er det ikke kun Monty, der er populær. Følgerne vil også gerne møde Montys forældre, siger Mikala, der samtidig fortæller, at hende og Michael også ser sig selv få karrieremuligheder på lige fod med Monty i mulighedernes land.

- De vil gerne høre, hvad vi har at sige, siger Mikala, og nævner, at det er en oplagt mulighed at holde foredrag om deres liv til inspiration. Inspiration til andre om at tage chancer. Lige nu arbejder hun desuden på en børnebog med Monty som omdrejningspunkt.
Katte-manager hjælper dem på vej

For et år siden blev de kontaktet af en manager i Los Angeles, der gerne vil hjælpe dem med at opfylde Montys potentiale som kendis-kat, men der var de ikke klar. Siden har de ændret mening.

- Jeg ville gøre alting selv, og det var dumt. Hun ved, hvad vi er værd, og det kræver hun. Ellers er der ikke nogen aftale. Hun er en bulldog, og sådan er jeg slet ikke, siger Mikala.

Manageren får 20 procent af indtægterne i kommission og har styr på alt det juridiske. De tør taget springet og flytte på grund af hende. Hun hjælper dem med at få kontakter, og i øjeblikket er der forhandlinger i gang om, at de måske skal være med i et reality-program på en streamingtjeneste. Men for at komme det, skal de flytte. Samtidigt giver flytningen dem også mulighed for nemmere at deltage i de forskellige katte-messer, der foregår hver måned forskellige steder i USA, hvor de kan sælge deres Monty-merchandise.

- Det har været svært for mig at skulle tage penge til os selv, for jeg ville jo bare gerne donere det hele og redde alle katte, men Michael har overbevist mig om, at 10% af omsætningen også er flot at donere, siger Mikala. Tankegangen om, at jo flere penge, der bliver omsat varer for, jo flere penge kan de donere, har været afgørende.

- Når vi udvider webshoppen med flere varer, investerer vi selv mere tid og flere penge i indkøb. Der er en øget risiko. Derfor kan vi heller ikke donere hele beløbet mere, uddyber Michael.

Michael har arbejdet på fuldtid i virksomheden, mens Mikala har været på SU, indtil hun blev færdig med at læse HF i sommers.

Som det ser ud, tjener de penge, men ikke mange penge. Det er dyrt at flytte til USA, og for at spare penge op, har Michael fundet sig et job som handikaphjælper på deltid, mens de begge forsætter med at pakke pakker, der sendes over Atlanten, indtil det forhåbentligt snart bliver deres egen tur.